Samojedhunden

Först och främst vill vi rekomendera att alla som vill läsa mer om Samojedhunden läser dessa två arbeten om rasen: 

Samojedhunden genom tiderna och Samojedhundens historia båda skrivna av Camilla Nyström.

För RAS och rasbeskrivning. Gå in på Samojedhundsklubbens hemsida.

Vår syn på Samojedhunden.

Samojedhunden är en vacker, uthållig, intelligent hund. Den utstrålar glädje med det karakteristiska ”samojed smilet”.

Ursprungligen användes Samojeden till mycket. Den var en vall-, drag-, jakt-, sällskaps-, vakt- och sängvärmarhund. Idag klassas Samojedhunden som en av de dragande raserna vilket är mycket klokt då Samojeden älskar att dra och nästan alla har det i blodet. Men detta innebär inte att Samojeden måste dra för att vara en lycklig hund. Om du  däremot inte aktiverar din hund på bästa sätt får du en olycklig hund som aktiverar sig själv (oftast till ägarens fasa).

Samojedhunden har ursprungligen varit nära både människan samt många hundar. Därför är den en perfekt flockhund, både med många människor och hundar i familjen. Den har stort behov av att få träffa andra hundar. En sund Samojedhund är även väldigt bra med barn och visar aldrig aggression mot barn eller andra människor. Däremot kan den vakta från avstånd men när någon väl kommer brukar Samojederna mest bli glada över att se en ny människa.

Samojedhunden passar dig som är aktiv, älskar att vara ute i skog och mark och vill ha en trogen vän. Får hunden både psykisk och fysisk stimulans får du en lycklig hund som är dig lojal. Om du däremot behandlar din Samojed fel kan du få en hund som är opålitlig, stressad och frustrerad. Många tror att man måste ut och dra flera timmar om dagen vilket inte stämmer, men det är fördelaktigt om man t ex. cyklar med hunden då den oftast älskar det. 
Behandlar du en Samojedhund rätt får du en bästa vän för livet!

Olika aktiviteter man kan göra med en Samojed är t.ex. cykla, drag, lydnad, agility, vallning, klövjeturer, spår, sök, jakt, freestyle, vandring, mm… Ja man kan egentligen göra vad som helst med en Samojed. Men man får inte glömma bort att låta den springa fritt och ge den rätt mängd fysisk och psykisk stimulans. Detta är som alldra viktigast under uppväxten då man formar valpen till att bli en vuxen hund. Där får man inte glömma ”rätt mängd” och inte ”väldigt mycket”, för då överstimulerar man valpen och den kan bli stressad och otrygg. Rätt mängd menas med att man anpassar mängden av träning efter hunden.

Samojedhunden är en social hund som inte tycker om att lämnas långa stunder. Däremot älskar den att följa med över allt och hänger gärna på alla aktiviteter som livet erbjuder. Att tänka på är dock att en Samojedhund från ung ålder  behöver  socialtränas och att man behöver träna upp en bra kontakt med sin hund. Då får man en hund som man kan ta med överallt och som har alla förutsättningarna för att bli en stabil och trevlig kamrat.

Bli däremot inte lurad av det vackra och söta utseendet. Samojedhunden är inte endast sitt utseende utan en aktiv ras som kräver mycket av sin ägare!

I valpköpet är det viktigt att tänka på att fråga mycket om hur föräldrarna är då det är ganska stor skillnad på hur en Samojedhund blir beroende på just föräldrarna. Vissa uppfödare avlar på draghundar och vissa på mer utställning etc. vilket gör att valpen kan bli annorlunda än vad man förväntat sig. Köp därför inte första bästa valp om du tex har tänkt dig att göra något speciellt med valpen utan gå efter hur föräldrarna är. Vissa Samojedhundar är inte lika lättmotiverade som andra och om du tänkt dig att träna tex agility med valpen och köper en från mindre motiverade föräldrar kan du få en valp som inte är intresserad av det du tänkt dig. Kolla därför upp hur föräldrarna är och prata med många olika uppfödare för att hitta den valpen som passar just dig bäst. Det kan även vara skillnad i valpkullen, se därför till att uppfödaren känner sina hundar och är seriös med avels arbetet. Det finns många seriösa uppfödare men även tyvärr många oseriösa.

Om du köper en omplacering dvs en hund som inte längre är en valp. Ta reda på hur föräldrarna är samt även kullsyskonen. Försök att träffa några om du har möjlighet. En unghund eller vuxen kan verka annorlunda när du träffar den samt första tiden än vad den blir när den har bott in sig i den nya familjen. Se till att visa tydligt vilka regler som gäller hos er från början. Var även försiktig med att introducera nya aktiviteter den första tiden. De 2-4 första veckorna ska mest gå ut på att lära hunden att leva efter de nya rutinerna och reglerna som finns i hemmet, samt eventuellt att arbeta på befintliga problem. Men det viktiga är att inte stressa på för mycket nytt innan hunden har fått förtroende för dig. Samojedhunden är en egensinnig och självständig hund, därför är det viktigt att man får en bra kontakt med den från första början!

Hör gärna av er till oss om ni har frågor eller funderingar! Vi svarar alla! 

Pälsvården på en Samojed är ett helt eget ämne i sig som många Samojed entusiaster diskuterar. Vissa påstår att en Samojed kräver väldigt mycket pälsvård medan andra inte alls håller med. För att börja med kan man med säkerhet säga att en Samojeds päls kräver mer vård än en Labradors päls. Men det innebär inte att den kräver extremt mycket. En rasenlig och bruksenlig Samojedhund ska ha två olika lager päls. Täckhår och underull. Täckhåren skyddar mot vatten, fukt och smuts medan underullen håller värmen i kyla och värme. Täckhåren ska vara sträva och skapar ett naturligt fett som gör att smuts och vatten rinner av och inte kommer ner till huden. Samojedens päls ska aldrig vara för lång. En för lång päls samlar på sig tex isklumpar och en för tjock päls blir för varm även på vintern. Tyvärr sker det via felaktig avel att felaktig pälskvalité är något ganska "vanligt" hos Samojeden. 
Med rätt pälskvalité på Samojeden kräver inte den speciellt mycket skötsel. Vi förespråkar aldrig att tvätta Samojeden oftare än 2-3 gånger per år då det naturliga, renhållande fettet förvinner och pälsen blir lättare smutsig. Samt att inte borsta sin hund för ofta eller för kraftigt då risken är stor att man drar loss mycket frisk päls och/eller täckhår som skyddar pälsen. Vid fällning (1-2 ggr per år) borstar man igenom sin Samojed rikligt för att få bort fällpälsen. 
Vi rekommenaderar att hellre blåsa ur hunden med en hundblås istället för att borsta för ofta. Sådan har vi och kan både låna ut (på plats) och visa hur den fungerar. Det är av stort värde om man har många hundar då man blåser bort smuts, dam, sand, fukt, päls osv. 
Som verktyg för en Samojeds päls rekomenderar vi en bra borste med rundade borst strån (ej en karda då den sliter på pälsen) samt en underullborste. EJ karda, furminator, vass borste eller borste/kam som sliter eller skär av pälsen. Klipp ALDRIG en Samojed!!!!


Bild och text tagen ur "Samojedhunden genom tiderna". 

För mer information om rasen kan ni besöka samojed.sphk.se